Welzijnscoaches Johan en Diana - Wijkplaats Haarlem
Mensen met psychische klachten kunnen zich bij GGZ Ingeest aanmelden voor dagbehandeling, voor een periode van maximaal zes weken. Voorheen kon zo’n periode indien noodzakelijk één of meerdere keren met zes weken verlengd worden, maar dat is met de huidige zorgregels verleden tijd. In de praktijk zitten mensen na zes weken weer thuis, vallen vaak terug in hun oude klachten en vereenzamen.
Spreekwoordelijk duwtje
Om dat te voorkomen organiseert het samenwerkingsverband Wijkplaats Haarlem diverse dagactiviteiten, maar onbekend maakt onbemind én mensen met psychische klachten hebben vaak een spreekwoordelijk duwtje nodig. Maar van wie? Het antwoord op die vraag heeft Wijkplaats Haarlem met Johan en Diana gevonden. Zij hebben en hadden psychische klachten en zijn met hulp van GGZ Ingeest en Wijkplaats Haarlem weer opgekrabbeld.
Doorgestroomd naar een betaalde baan
“Het gaat nooit over, maar ik kan er nu wel beter mee omgaan.” Johan solliciteerde een half jaar geleden op een vacature van Wijkplaats Haarlem. Ze zochten een welzijnscoach met ervaringskennis, iemand die mensen met psychische klachten verder zou kunnen helpen op basis van eigen ervaringen. Diana reageerde op dezelfde vacature, een vrijwilligersfunctie. Nu twee jaar later is zij doorgestroomd naar een betaalde baan.
Maatjes voor het leven
“Bij GGZ Ingeest in de talentpool. Gelukkig, want anders, was ik de WW-uitkering ingestroomd.” Diana is blij, maar ze gaat Johan zeker missen. Ze zijn maatjes voor het leven geworden, hebben hun functie als welzijnscoach samen invulling gegeven. “We praten mee tijdens de groepsgesprekken bij de dagbehandeling, delen onze ervaringen met de deelnemers en stimuleren ze om toch vooral deel te nemen aan de activiteiten van Wijkplaats Haarlem.”
Mooie matches
“We praten met mensen, over hun psychische klachten en gaan samen op zoek naar activiteiten waar ze wellicht gelukkiger van worden. “Niets moet, alles mag. Probeer het gewoon. Het is ook winst als je er na een paar keer achter komt dat de gekozen activiteit niets voor je is. Dan gaan we samen op zoek naar een andere activiteit.” Na een half jaar kennen Johan en Diana het complete aanbod en de mensen die de activiteiten organiseren. “Ja, we hebben al een flink aantal mooie matches gemaakt!”
Ervaringskennis
“We hebben een brugfunctie en door onze ervaringskennis maken we makkelijk contact. Deskundige? Nee, we zijn in opleiding. Maar we weten wel wat Wijkplaats Haarlem voor je kan betekenen, uit eigen ervaring én die van anderen.” Welzijnscoach is een nieuwe functie, maar het werkt. Wijkplaats Haarlem is nu op zoek naar een opvolger voor Diana. “Het lijkt me leuk om die op te leiden.” Johan zegt het lachend, is gelukkig met zijn vrijwilligersbaan. “Wat wij doen is echt van waarde voor de mensen die we begeleiden. Nog mooier als het een betaalde functie zou zijn…”
![]() |