Al snel gaat het dat eraf - Soos Binnensteeds

“Gerard, mag ik als eerste? Ik moet op tijd weer weg.” Geen probleem Elena, maar eerst mag Joop. Hij zingt een liedje van Andre Hazes en heeft zijn nicht en haar vriendin uitgenodigd. Zij zitten eerste rang en kijken blij verrast om zich heen. Ze hebben pizza gegeten en gaan straks naar de film. Het optreden van neef Joop is een vrolijk tussendoortje. Hij gaat volledig op in zijn rol en zingt uit volle borst. De door Haarlem Effect georganiseerde Soos - iedere vrijdagavond in wijkcentrum Binnensteeds - wordt drukbezocht, met de karaokeavond als absoluut hoogtepunt.

Voor wie nog ruimte heeft

Voor vrijwilligers Jan, Ben, Marco en Gerard begint de avond al vroeg. Ze komen om een uur of vijf en eten samen. Door hen zelf klaargemaakt, er is genoeg. Vooraf goulashsoep met een Surinaams broodje; als hoofdgerecht een gehaktrol, aardappelen en groenten; tot slot een ijsje, voor wie nog ruimte heeft. Activiteitenbegeleider Milou van Haarlem Effect vraagt of iemand de resterende aardappelen en groenten mee naar huis wil nemen. Niemand? Dan kijkt ze  even bij Stem in de Stad. Daar staat misschien een dakloze voor de deur die nog honger heeft. En ja, even later komt ze terug met Pascal. Hij neemt het bakje eten dankbaar in ontvangst.

Al snel gaat het dak eraf

De eerste gasten komen binnen en worden vrolijk begroet. Bekende gezichten, vaste bezoekers van de Soos. Zo zijn de vrijwilligers Jan, Ben, Marco en Gerard ook begonnen. Vrijwilliger zijn is voor hen een beloning, een kers op de door Gerard meegenomen taart. Hij is dinsdag jarig, dat wordt vanavond alvast gevierd. Gerard en Jan nemen plaats achter de dj-boot. Het is acht uur, de karaokeavond begint! Eerst aarzelend, maar al snel gaat het dak eraf! Leef! Van Andre Hazes knalt op vol volume uit de speakers.

Cadeautjes en een toespraak

Stagiaire Amanda danst een beetje achteraf met één van de vrouwelijke gasten. Ze kwam aarzelend binnen, nu heeft ze met dank aan Amanda een stralende glimlach op haar gezicht. Tijdens de maaltijd hebben Milou en de vrijwilligers Amanda bedankt voor haar aanwezigheid, met cadeautjes en een toespraak. Een natuurtalent, wat hen betreft mag ze blijven. Het slotwoord van de avond is voor vrijwilliger Marco, met een cadeautje voor de jarige Gerard en een welgemeend Merci voor Amanda.

Milou heeft er zichtbaar plezier in

De gasten én de vrijwilligers, ze moeten moeite doen om mee te komen in het ‘normale’ leven, maar hier bij de Soos kunnen ze lekker zichzelf zijn. Soos Binnensteeds is voor gemiddeld zo’n dertig gasten een gezellig begin van het weekend. Ook activiteitenbegeleider Milou heeft er zichtbaar plezier in. Voor en achter de schermen regelt zij iedere vrijdagavond tot een succes. Met karaoke, een spelletjesavond, bingo of een filmvertoning. Vrijwilliger Ben staat achter de bar. Hij schenkt koffie, thee, frisdrank en een incidenteel biertje, maakt een praatje en kijkt tevreden om zich heen. Het is half tien, het einde van een leuke avond. Elena? Die is gebleven, tot het eind :-)

Lees hier meer verhalen over de mensen bij Haarlem Effect. (geschreven door Jan Glas i.o.v. Haarlem Effect)